Thursday 10 November 2011

Η Επόμενη Μέρα: Παπαδήμος ή Κατάρρευση;

Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης πέθανε. Ο ρόγχος του θανάτου ακούγεται στον τραγικά ανεπαρκή τρόπο διαχείρισης ακόμη και της παράδοσης της εξουσίας. Τα ανατολίτικα παζάρια δείχνουν το μονόδρομο.
Η Ελλάδα ή θα γυρίσει πραγματικά σελίδα χωρίς περιστροφές, ή θα βουλιάξει. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης λέει πως τελικά θα βρούμε τρόπο να γυρίσουμε σελίδα, ακόμη και ενάντια στις ανεπάρκειες των νυν, των τέως και των δήθεν. Μια νέα ελπίδα αναδεικνύεται: η έλευση Παπαδήμου με διεθνές και εσωτερικό κύρος που επισκιάζει πλήρως τις ... σκιές του ηττημένου παρελθόντος θυμίζει τότε που η ηττημένη χούντα των συνταγματαρχών καλούσε την επομένη του φιάσκου του πραξικοπήματος και της εισβολής της Κύπρου τον άλλο σωτήρα, που με τον αέρα της αλλαγής που έφερε στη χώρα και το κύρος του έμεινε στην ιστορία ως πραγματικός εθνάρχης.

Ο Παπαδήμος θα ήταν χρήσιμο να θυμάται το μάθημα της ιστορίας που μας δίδαξε ο Καραμανλής τις πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης. Αν και προσκληθείς από τους ηττημένους εκπρόσωπους του απερχόμενου χουντικού κατεστημένου δεν έκαμε κανένα συμβιβασμό με αυτούς. Αντίθετα κινήθηκε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Αν και θα μπορούσε να ηγηθεί της ΕΡΕ (της οποίας άλλωστε ήταν δημιουργός και εμπνευστής) αποφάσισε με γνήσιο ριζοσπαστισμό να ιδρύσει νέο κόμμα στο οποίο κάλεσε και πολλούς κεντρώους. Αν και του προτάθηκε επίμονα να μείνει στην εξουσία, διορισμένος επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας επ’ αόριστο ως δικτάτορας, εκείνος έσπευσε το ταχύτερο σε εκλογές για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας. Και βεβαίως ολοκλήρωσε τον μεγάλο κύκλο της πολιτικής αλλαγής (που έμεινε στην ιστορία ως μεταπολίτευση - για την οποία οι ξένοι μιλούσαν με θαυμασμό αναφερόμενοι στο “ελληνικό πολιτικό θαύμα”) με τη μεγάλη συνταγματική αλλαγή και το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος.

Με απλές, γρήγορες, αποφασιστικές κινήσεις έλυσε το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, έδρασε ως καταλύτης, γύρισε σελίδα, έδωσε όραμα, αγωνίστηκε γι’ αυτό, επέβαλε πολιτική σταθερότητα, και έσυρε τη χώρα ενάντια στις επιθυμίες Ευρωπαίων υπεύθυνων ηγετών και Ελλήνων λαϊκιστών μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προικίζοντάς τη με ασφάλεια και προοπτική.

Ο Παπαδήμος, δεν είναι πολιτικός καριέρας. Όμως αυτό, σε τούτες τις στιγμές της πλήρους απαξίωσης της έννοιας της πολιτικής είναι το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα. Δεν χρωστεί τίποτε σε κανέναν, ούτε είναι δέσμιος πολιτικάντικων υποσχέσεων, ούτε είπε σε κανέναν ψέματα πως “λεφτά υπάρχουν”. Έρχεται χωρίς να έχει ανάγκη κανενός συμβιβασμού. Είναι βέβαιο ότι μπορεί να εμπνεύσει ευρύτερα. Γύρω του ίσως στοιχηθούν υπεύθυνοι ευπατρίδες πολίτες και πολιτικοί. Κινήματα όπως η Δράση, ο Κοινωνικός Σύνδεσμος, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, η Δημοκρατική Συμμαχία, κλπ ίσως επιτέλους ενωθούν στη δημιουργία ενός νέου φιλελεύθερου αστικού κόμματος εξουσίας, υπό την ηγεσία ενός άξιου ανδρός όπως ο Παπαδήμος. Οι περιστάσεις και ο λαός μπορούν να τον αναδείξουν σε νέο μεγάλο ηγέτη, που ο τόπος έχει ανάγκη. Τα κόμματα της ήττας του “σοβιετικού” παρελθόντος το γνωρίζουν αυτό και φοβούνται, γι’ αυτό και απωθούν και απεύχονται το πικρό ποτήρι της μόνης αυτονόητης λύσης για τέσσερις και πλέον ήδη μέρες, με τον ίδιο τρόπο που οι συνταγματάρχες παλαιότερα απεχθανόντουσαν με βδελυγμία τη λύση Καραμανλή, στην οποία τελικά κατέληξαν υπό την πίεση των περιστάσεων.

Ας έρθει λοιπόν ο Παπαδήμος, και ας βρει τη δύναμη και την έμπνευση να σηκώσει τη χώρα στις πλάτες του, χωρίς συμβιβασμούς, με ριζοσπαστισμό. Ας κυβερνήσει ως πυροσβέστης για ένα εξάμηνο, και ας πρωτοστατήσει κατόπιν στη δημιουργία του νέου κόμματος εξουσίας που έχει ανάγκη ο τόπος, να πάμε σε εκλογές, να σαρώσει, να φέρει νέο σύνταγμα και αυτό να εγκριθεί με δημοψήφισμα. Μέσα σε 12 μήνες να έχουμε αλλάξει τα πάντα και να κάνουμε μια νέα αρχή, με νέους ανθρώπους που αυτή η μεγάλη αλλαγή θα εμπνεύσει να ασχοληθούν με τα κοινά. Η χώρα είναι υπ’ ατμόν και περιμένει για να κάμει πράξη την εθνική Ανάταση. Η λαϊκή στήριξη σ’ αυτή την αλλαγή θα είναι το παν. Ας τολμήσουμε και ας καταπνίξουμε επιτέλους το λαϊκισμό που μας σπρώχνει όλα τούτα τα χρόνια στον γκρεμό. Ας κάνουμε μια νέα αρχή με έναν νέο άφθαρτο άνθρωπο που θα μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και των αριθμών, κι όχι την ύπουλη και ψεύτικη γλώσσα των πολιτικών της παλιάς σχολής.

No comments:

Post a Comment