Monday 1 February 2010

Ο Ελληνισμός εκτός Ελλάδος: Μουσική στην Τραπεζούντα – Δικαιοσύνη στο Λονδίνο

Δυό ειδήσεις που μοιάζουν άσχετες με τη μίζερη Ελλαδική επικαιρότητα:

1. Νίκη για τον Κυπριακό Ελληνισμό στο Εφετείο του Λονδίνου στην πολύκροτη υπόθεση Αποστολίδη κατά Όραμς. Η ατομική ιδιοκτησία και άρα η νομική συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτέλους αναγνωρίζεται
επίσημα με δικαστική απόφαση η οποία είναι άμεσα εκτελεστή στην Βρετανία όπου έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία οι καταπατητές που ανέλαβαν το ρίσκο να συναλλαχθούν με το ψευδοκράτος. Με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ECJ) κρίθηκε οριστικά πως η παράνομη κατοχή της βορείου Κύπρου δεν δύναται ακόμη και έπειτα από τόσα χρόνια να εξαλείψει το προϋφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όμως αυτό το δεδικασμένο προφανώς ισχύει και υπέρ των Τουρκοκύπριων που έφυγαν στο βορά μετά την εισβολή και οι οποίοι είχαν περιουσίες στο νότο. Αυτή είναι νίκη υπέρ των ιδιωτών, όχι υποχρεωτικά υπέρ της μίας κοινότητας σε βάρος της άλλης (σχετικά: LawNet - BBC).

2. Το BBC αναφέρει ότι οι Έλληνες επιστρέφουν στην Τραπεζούντα στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά (φωτος από τον Ελευθέριο Κόστανς) στο ετήσιο πανηγύρι. Φαίνεται πως παρότι το μοναστήρι είναι πλέον μουσείο όπου απαγορεύονται η θρησκευτικές τελετές, κάποιοι Έλληνες έχουν μια δυο φορές επιχειρήσει να ψάλλουν κάποια ακολουθία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κάποια ένταση, ιδιαίτερα όταν κάποιοι θερμόαιμοι προσπάθησαν να τραγουδήσουν τον Ελληνικό εθνικό ύμνο, ενώ παράλληλα είχαν κατέλθει ολόκληρη καραβιά Έλληνες από την νότια Ρωσία. Βέβαια το εντυπωσιακό της είδησης είναι η συνεργασία δύο μουσουργών, ενός Έλληνα κι ενός Τούρκου (Νίκος Μιχαηλίδης και Άντεμ Έρντεμ) που αμφότεροι παίζουν την ποντιακή λύρα. Ο δίσκος τους (με τραγούδια στην ποντιακή διάλλεκτο) προφανός έχει γίνει ανάρπαστος τόσο στην βόρειο Ελλάδα, στην Τασκένδη αλλά και (σε παράνομη κυκλοφορία) στην ίδια την Τραπεζούντα. Και το ακόμη εντυπωσιακότερο, φαίνεται πως ζουν ακόμη την Τραπεζούντα χιλιάδες μουσουλμάνοι που προέρχονται από εξισλαμισμένους Έλληνες, οι οποίοι ακόμη μιλούν και καταλαβαίνουν την ποντιακή / Ελληνική διάλλεκτο. Η μουσική δρα σαν καταλύτης και ενώνει ανθρώπινες ψυχές, ακόμη και όπου θρησκεία και ψευτοεθνικισμοί απειλούν με αχρείαστη ένταση. Και στο μεταξύ ο Ελληνισμός σιωπηλά και πονεμένα επιστρέφει σε μακρινές ξεχασμένες πατρίδες, για ένα προσκήνυμα, για ένα τραγούδι κι έναν χωρό.

Θαυμάστε:

No comments:

Post a Comment