Monday 14 May 2012

Ανοιχτή Επιστολή Προς Όλους τους Μεταρρυθμιστές του Φιλελεύθερου Κέντρου – Έκκληση για Σύσταση Νέου Κόμματος Εξουσίας για την Εθνική Ανάταση με Μέτωπο Ευθύνης Ενάντια στο Λαϊκισμό


Αγαπητοί Συμπολίτες,

Είτε βρίσκεστε στο κέντρο, είτε είστε επώνυμοι φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, ή πολιτευτές της ΔΡΑΣΗΣ, της ΔΗΣΥ, της Δημιουργίας Ξανά, είτε ανήκετε στην πλειοψηφία των σιωπηλών συνειδητοποιημένων, όσοι συμπίπτετε στη βασική διαπίστωση ότι αιτία της κακοδαιμονίας μας είναι το σαράκι του λαϊκισμού, που διαχρονικά οδήγησε στην υπερχρέωση και την απώλεια ανταγωνιστικότητας, εξ αιτίας του πελατειακού συστήματος, του κρατισμού και της πατρονίας την οποία εξέθρεψε, και που τώρα απειλεί ευθέως τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια:


Μαζί με πολλούς άλλους ανώνυμους και επώνυμους πιστεύω κι εγώ στην ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος εξουσίας με ανασύνταξη του φιλελεύθερου κέντρου και ενώνω δια της παρούσης τη φωνή μου σε έκκληση επείγουσας συνεννόησης πριν είναι αργά.

Έγινε η πρόταση για κάποιας μορφής ανασύνταξη γύρω από τη ΝΔ, η οποία φαίνεται έχει πέσει στο κενό. Φρονώ πως η αναγκαία ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων δεν μπορεί να γίνει με όχημα τη ΝΔ.Η ΝΔ έχει απαξιωθεί, και φέρει αντικειμενικές ευθύνες για την άσκηση λαϊκίστικων πολιτικών που οδήγησαν στην κρίση. Στην πορεία παρεκτράπηκε σε κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ, σε λαϊκίστικο κόμμα νομής της εξουσίας, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Ίσως η ευθύνη δεν είναι ίση. Όμως στο μυαλό των συμπολιτών μας αυτό δεν έχει σημασία. Άνθρωποι που έχουν χάσει το παν, δεν μπορούν να σκεφτούν ορθολογικά, ή να κάνουν λεπτεπίλεπτες ποσοστώσεις στην απόδοση ευθυνών. Έχουν υπαρξιακή ανάγκη να μαυρίσουν, να τιμωρήσουν συλλήβδην, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να εμπνευστούν από κάτι νέο, γνήσιο, αυθεντικό.

Είναι άδικο και ανάλγητο με διλήμματα και απειλές να επιχειρείται στανικώς η υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών υπό το φόβο του χάους επισείοντας τον κίνδυνο της “αυτοτιμωρίας”. Η χειραφέτηση των πολιτών από ΝΔ / ΠΑΣΟΚ δεν είναι συγκυριακή. Έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Οι πολίτες αισθάνονται προδωμένοι, πικραμένοι. Είμαστε σε τέλος εποχής. Υπό τις παρούσες συνθήκες ο λαός έχει ψυχολογική ανάγκη μιας θετικής διεξόδου, μιας φυγής προς τα εμπρός. Ο λαός κατέρχεται στις εκλογές ως τιμωρός του χθες αλλά και ως δημιουργός του αύριο. Οι πολίτες λαχταρούν να ψηφίσουν κάτι καινούργιο, θετικό, αξιόπιστο, να κάνουν τη ρήξη με το ένοχο παρελθόν. Δεν θέλουν να κύψουν πάλι την κεφαλή και να επιστρέψουν ταπεινωμένοι στα παλιά μαντριά. Βαρέθηκαν να ψηφίζουν το μη χείρον. Λαχταρούν να ψηφίσουν το βέλτιστο. Θέλουν επιτέλους να ξαναελπίσουν, να ξαναπιστέψουν, να επανεύρουν την ηθική αξία της πολιτικής δράσης.

Οι τεράστιες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος την προσεχή δεκαετία απαιτούν ευρύτατο συμπαγές, αρραγές μεταρρυθμιστικό μέτωπο. Απαιτούν πίστη, έμπνευση. Γνήσια έμπνευση, και πάθος που κάνει τα μεγάλα προβλήματα να μοιάζουν μικρά και τους μικρούς να νιώθουν μεγάλοι. Τέτοια έμπνευση δεν μπορούν να προσφέρουν φθαρμένα πρόσωπα (προπαντός πρόσωπα μιασμένα από το μικρόβιο του λαϊκισμού) ούτε φθαρμένα ή απαξιωμένα κόμματα. Η μακρά ιστορία της ΝΔ, το ανάστημα του ιδρυτή, η παλαιότερη ιστορική προσφορά και τα παλιά επιτεύγματα, ή η σωρευμένη εμπειρία δεν αρκούν πια ούτε είναι εχέγγυα για το μέλλον, τουναντίον απλώς υπογραμμίζουν τη γύμνια του παρόντος. Εδώ απαιτείται υπέρβαση και φυγή προς τα εμπρός. Ένα κόμμα που έχει τσακιστεί πολιτικά, που έχει απαξιωθεί και μισηθεί από τους πολίτες και που έχει χάσει το 50% της δύναμης του δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο πώλο εθνικής ανάταξης. Το 2012 δεν είναι 1990. Αντιθέτως, είμαστε σε ιστορική μετάβαση που θυμίζει 1910/11, 1952/6, 1974/75.

Οι φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές πήραν σχεδόν 7%. Πολλοί άλλοι θα τους είχαν ψηφίσει αλλά φοβήθηκαν τη χαμένη ψήφο, λόγω της διάσπασης. Άλλους τους απώθησε το γεγονός της διάσπασης καθαυτό. Άλλοι πάλι πίστεψαν στους λίγους καλούς εναπομείναντες πολιτικούς σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και παρά τις επιφυλάξεις για τους λοιπούς λαϊκιστές και για τα κόμματα αυτά συνολικά, έδωσαν την ψήφο με μισή καρδιά. Παράλληλα οι δεξιοί (ακραιφνώς συντηρητικοί) που έφυγαν με φανατισμό σε νέα λημέρια δεν πρόκειτα (αλλά και δε χρειάζεται) να επιστρέψουν, ενώ και οι αριστεροί που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ομοίως δεν πρόκειται εύκολα να επιστρέψουν, προπαντός που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πια καμιά παράσταση νίκης και το κυριότερο καμιά παράσταση ανάταξης. Όμως όλοι οι κεντρώοι, όλοι οι φιλελεύθεροι, όλοι οι μεταρρυθμιστές, που είτε βρίσκονται σε ΔΡΑΣΗ, ΔΗΣΥ, ΔΞ, είτε έχουν παραμείνει σε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ έχουν τώρα την ευκαιρία να συστήσουν νέο ενιαίο και ισχυρό φορέα, τον φορέα του Φιλελεύθερου Κέντρου, που μπορεί να συγκεντρώσει τους αξιώτερους και να διεκδικήσει επάξια την εξουσία.

Αυτός ο φορέας θα είναι η πραγματική, θετική απάντηση στο πολιτικό διακύβευμα της χώρας. Θα είναι αμέτοχος παρελθουσών ευθυνών. Θα αφήσει το λαϊκισμό απέξω, πίσω και απέναντι. Θα μπορεί να εισπράξει όχι μόνο την ψήφο τιμωρίας, αλλά και την ψήφο ελπίδας και δημιουργίας. Την κεντρώα, φιλελεύθερη ψήφο για την ρεαλιστική αντιμετώπιση της κρίσης, για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού, για την αποκατάσταση της εθνικής αξιοπρέπειας στα έργα, όχι στα λόγια. Για την ηθική και πνευματική ανάταξη του λαού μας. Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Για την τόνωση της εξωστρέφειας. Για το άνοιγμα το αγορών. Για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση. Για τις φιλελεύθερες προοδευτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Για την ουσιαστική και ανθρώπινη ριζοσπαστική πλην ρεαλιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας. Για το γύρισμα της σελίδας.

Ο τόπος χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα αναγεννησιακών διαστάσεων πολιτικό γεγονός για να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα εκπροσώπησης, νομιμοποίησης και διακυβέρνησης. Πάρτε πρωτοβουλίες. Συντονιστείτε. Βρείτε έναν άξιο ευπατρίδη. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Αλέκος Παπαδόπουλος θα ήταν ο καταλληλότερος, όμως δε μιλάμε για διορισμό, αλλά για δημοκρατική εκλογή, κατόπιν σύστασης του νέου κόμματος. Μιλήστε και καλέστε όχι μόνο τους νεώτερους αλλά και τους παλαιότερους. Χρυσές εφεδρίες (Παπαδόπουλους, Σιμήτης, Στεφανόπουλος, Μητσοτάκης) θα απαντήσουν σε ένα τέτοιο κάλεσμα. Συστήσετε νέο κόμμα, αναδείξτε ηγεσία, κάντε συνέδρειο. Ο λαός θα ακολουθήσει με ενθουσιασμό, με πάθος αυθεντικό. Αν σε μια συντονισμένη κίνηση όλοι οι μεταρρυθμιστές του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης, Μόσιαλος, κλπ) και όλοι οι μεταρρυθμιστές της ΝΔ (Χατζηδάκης, Ελ. Παπαδημητρίου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Στυλιανίδης, Σπηλιωτόπουλος, Βαρβιτσιώτης, Δούκας κλπ) κάμετε την μεγάλη υπέρβαση και αποχωρήσετε από τα κόμματα σας με κοινή δήλωση σύστασης νέου κόμματος που να συνυπογράφουν οι Μάνος, Μπακογιάνη, Τζήμερος, Αλ. Παπαδόπουλος, Σιμήτης, Κωστής Στεφανόπουλος, Κων. Μητσοτάκης), τότε αυτό το γεγονός θα αποτελέσει τον πολιτικό σεισμό που έχει ανάγκη ο τόπος, διότι αυτομάτως θα επιφέρει τις εξής άμεσες συνέπειες:

  • Ακαριαία ακύρωση παράστασης νίκης της Ν.Δ. (μείον 5% της παρούσης δύναμης τουλάχιστο, σε πρώτη φάση)
  • Ακύρωση της όποιας φρούδας ελπίδας επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ (επίσης μείον 5% της παρούσης δυνάμεως τουλάχιστο)
  • Δημιουργία αξιόπιστου πολιτικού πώλου έλξης όλων των υπεύθυνα σκεπτόμενων συμπολιτών που θέλουν και να τιμωρήσουν το χθες αλλά και να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας
  • Με το καλημέρα το νέο κόμμα θα έχει άμεση παράσταση νίκης, και λόγω των άνω αλλά και λόγω της στρατηγικής τοποθέτησης του κόμματος στο κέντρο θα τραβήξει ψήφους και από όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς (ψήφος διαμαρτυρίας)
Ρεαλιστικός στόχος στις επόμενες εκλογές θα είναι το 25% τουλάχιστο και η πρωτιά (7% των φιλελευθέρων, 5% από ΝΔ, 5% από ΠΑΣΟΚ, 3% από άλλους, καθώς και 5% από πολίτες που τώρα είχαν απόσχει). Αυτό σημαίνει πως εύκολα θα μπορεί να συγκεντρώσει 120-130 έδρες στην επόμενη βουλή, και να ελπίζει σε στήριξη από τα απομεινάρια της ΝΔ / ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό συμπαγούς πλειοψηφίας που θα βγάλει την τετραετία.

Το παράθυρο ευκαιρίας για μια τέτοια κίνηση είναι τώρα. Ρώτησε τον εαυτό σου. Σε τούτη τη συγκυρία, στη θέση σου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ή ο Κων/νος Καραμανλής (ο πρεσβύτερος) τί θα έκαναν; Όταν εκείνοι βρέθηκαν σε παρόμοιες περιστάσεις, όταν η πατρίδα κινδύνευε αυτοί κινήθηκαν, πήραν πρωτοβουλίες. Έκαμαν κάθε φορά την αναγκαία τολμηρή ανατροπή, με όραμα, ριζοσπαστισμό αλλά και σύνεση. 

Ανάλογα με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ή που δεν θα πάρει ο πολιτικός κόσμος του κέντρου, των αστικών, φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, παίζουν τα ακόλουθα σενάρια:

  1. Πολυδιάσπαση, κατακερματισμός, ακυβερνησία, συχνές εκλογές, απαξίωση πολιτικού συστήματος (θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες και εκτροπή)
  2. Αποτυχημένη απόπειρα ενίσχυσης της ΝΔ (δεν έχει τις προϋποθέσεις αναγέννησης) - αυτό είναι μικρή απόχρωση του σεναρίου (i), αλλά που δυστυχώς θα φθείρει εφεδρίες.
  3. Ενίσχυση των ανεύθυνων και επικίνδυνων άκρων – αφανισμός του κέντρου (αυτό θα συμβεί αν μπούμε σε περιπέτειες – κατάληξη μπορεί να είναι εμφύλιος)
  4. Υπό τον όρο της άνω πρωτοβουλίας, δημιουργία ισχυρού (ηγεμονικού) κέντρου που θα κυβερνήσει σταθερά για τα επόμενα 10 χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση ο δικομματισμός έχει προς το παρόν πεθάνει. Λόγω της κατάρρευσης των παλιών κομμάτων και της ενίσχυσης των ακραίων στοιχείων, η ανασύνταξη του κέντρου θα σημαίνει πως για πολλά χρόνια δεν θα υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, πέραν του Φιλελεύθερου Κέντρου, ούτε από την άκρα αριστερά, ούτε από την άκρα δεξιά. Μετά πάροδο αρκετών ετών θα επανέλθουμε πιθανώς σε συνθήκες ομαλότητας, και πιστεύω θα αποκατασταθεί ένα πιο σταθερό και υγιές δικομματικό πλαίσιο σε νέες βάσεις, καθώς τελικά θα αναπτυχθεί ένα αντίπαλο δέος, το πιθανότερο από αριστερά. Όμως για πολλές δεκαετίες το Φιλελεύθερο Κέντρο θα πρωταγωνιστήσει και θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για να γίνει αυτό. Όμως τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται τόσο συχνά. Και γρήγορα προσπερνούν και χάνονται οριστικά αν δεν τις αξιοποιήσει κάποιος. Ο φοβικός συντηρητισμός δεν έλυσε ποτέ προβλήματα. Ο τόπος έκανε άλματα μόνο όταν βρέθηκαν συνετοί ριζοσπάστες, που σήκωσαν τις ευθύνες στην πλάτη τους και τράβηξαν όλους τους άλλους μπροστά. Οι προσωπικές πρωτοβουλίες θα κάμουν όλη τη διαφορά. Οι ιστορικές συνθήκες είναι ώριμες.

Η ώρα είναι τώρα. Τολμήστε!

Παναγιώτης

No comments:

Post a Comment