Wednesday 29 July 2015

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΙΑ!

Στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ανά την Ελλάδα, νομίζω για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου ένας ευρωπαϊκός λαός σήκωσε την αστερόεσσα της Ένωσης με γνήσιο ευρω-πατριωτικό αίσθημα, με την γνώση ότι όχι απλώς υπερασπίζεται τα οικονομικά του ή άλλα συμφέροντα, αλλά διατρανώνει και προασπίζει το είναι του, την ίδια του την υπόσταση.

Οι Έλληνες στις πλατείες διαδήλωσαν ως Ευρωπαίοι, που διεκδικούν το δικαίωμα να υπερασπίσουν την προσωπικότητα τους. Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ, δεν μας λέει (ως τοπικός προσδιορισμός) το ΠΟΥ μένουμε, αλλά το ΤΙ παραμένουμε. Δεν είναι σύνθημα γεωγραφικής ή γεωπολιτικής ένταξης, αλλά ακραιφνώς πολιτισμικής συγκρότησης. Είναι δε ο πολιτισμός που ορίζει την προσωπικότητα μας, και αυτή την προσωπικότητα δεν την χαρίζουμε, δεν την εκχωρούμε, δεν την ξεπουλούμε σε καμιά πλειοψηφία!           
Το σημαινόμενο νοηματοδοτεί το σημαίνον. Τί σημαίνει λοιπόν η αστερόεσσα της Ένωσης;
Σημαίνει δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, ευθύνη, προκοπή, επιδίωξη της ευτυχίας, ατομικά δικαιώματα, διαφωτισμό, ορθό λόγο, επιστημοσύνη, πρόοδο, πρόνοια, ανεξιθρησκεία και κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, σημαίνει αξιοκρατία, διαφάνεια, συνεργασία, συντονισμό αλλά και αποκέντρωση, αδελφικότητα, αλληλεγγύη, αλλά και άμιλλα. Πάνω απ’ όλα σημαίνει ειρήνη και ασφάλεια. Σημαίνει και πλουραλισμό, πολυκεντρισμό, πολυλγωσσισμό (συγγενών Ευρωπαϊκών γλωσσών, που “μιλούν” την κοινή μας ιστορία). Σημαίνει και αρχαίο πνεύμα Ελληνικό, κλασσικό, στους νόμους, την επιστήμη και τη φιλοσοφία αλλά και στην αρχιτεκτονική απ’ άκρη σ’ άκρη της ηπείρου μας. Η αστερόεσσα σημαίνει πολιτισμό, σημαίνει πατρίδα.
Είναι σημαία μας.
Συμπληρώνει και τελειοποιεί την γαλανόλευκη. Σημαίνει ως πυξίδα τον προορισμό του Ελληνισμού. Δείχνει το δρόμο στην ισότιμη ένταξη στη λέσχη των πιο προοδευμένων λαών του κόσμου, με την πιο φωτινή και δημιουργική ιστορία όλου του κόσμου. Σημαίνει την απελευθέρωση της Ελλάδας από πατροπαράδοτες αδυναμίες, τη φτώχια, την ανασφάλεια, την πολιτική αστάθεια, την ανατολίτικη δυσπιστία προς το κράτος δικαίου, την ευνοιοκρατία, τον παρασιτισμό, τη διαφθορά.
Κρατώντας την αστερόεσσα ψηλά και δίπλα στην γαλανόλευκη, μπορούμε να προστατέψουμε την τελευταία από την ντροπιαστική πρόσληψη απεχθών χαρακτηριστικών που απειλούν να της προσάψουν όσοι την μιαίνουν με τις φασιστικές, ολοκληρωτικές, ανελεύθερες και αναχρονιστικές νοοτροπίες τους, τις οποίες δήθεν προτάσσουν στο όνομα ενός ξεπερασμένου επαρχιώτικου, βαλκάνιου πατριωτισμού. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να υποβαθμίσουν τη γαλανόλευκη σε σήμαντρο παρακμής. Δίπλα στην αστερόεσσα θα την ξανακάμουμε σημαία νίκης και επιτυχίας.
Εξακολουθούμε να λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη και μετά την Κυριακή! Προπαντός τώρα. Και πάντα.


No comments:

Post a Comment